Bosses boktips

Bosses Boktips

Det finns författare som beskriver bilar och andra motorfordon på ett sätt som landar rakt in i hjärtat på motornördar. Det här några av mina favoriter:


LARS MYTTING. I boken "Hästkrafter" berättar han om Erik Fyksen, som driver Norges sista Mobilstation. Erik har länge trotsat den stora bensinkedjans krav på  korvförsäljning och liknande moderniteter. Men när ryktet om en ny vägsträckning når honom, får han på allvar börja kämpa mot den utveckling han inte tror på. En vemodig, rolig  och kärleksfull beskrivning av Davids kamp mot Goliat, kryddad med motorrenoveringar, verktyg och olika bilmodeller. Bland annat en Facel Vega från 1961, för övrigt samma modell som nobelpristagaren Albert Camus dog i 1960. Men manuskriptet, som också fanns med på resan, publicerades inte förrän 35 år senare.


Enzo och konsten att köra fort i regn

av Garth Stein.

Enzo är annorlunda än andra hundar: Han tänker och känner på ett mänskligt sätt. Och han avgudar sin husse Danny, som är racerförare och en baddare på att köra fort i regn.

Men från den dagen när Dennys fru, Eve, får en hjärntumör blir inget sig likt. Dennys kamp för sig, sin lilla dotter och sin karriär skildras genom den kloke Enzos ögon. En lika rolig som tragisk och gripande berättelse.Copyright Bosse Bildoktorn Andersson
och
BA Motortext i Landsbro 2015